О школи

Историјат школе

Почетак школства у Новој Пазови бележи се још с краја 18. века и с почетка 19. века са досељавањем Немаца у Срем. После Другог светског рата структура становништва се у потпуности мења и колонизацијом се насељавало углавном српско становништво из Босне и Херцеговине и Далмације. Прва школска зграда ниче већ 1947.године. Због недостатака простора мештани Нове Пазове залагали су се да деци обезбеде што боље услове за школовање, те се гради и друга школа. Две школе "Душан Вукасовић" и "Никола Груловић" радиле су до 1980. године, када је завршена и усељена велелепна нова зграда школе, која је јединствена и по архитектури, величини, опремљености, спотској хали, површини, светлим учионицама, пространим школским двориштима и спортским теренима. Деведесетих година у школу су досељени ђаци из ратом захваћених подручја Хрватске и Босне и Херцеговине, Косова и Метохије. Нова школа носила је назив "Младост" до 1996. године када мења име у "Растко Немањић - Свети Сава".

Школа се истиче изванредним резултатима из ликовне културе (међународни конкуси, награде), музичке културе (постигнућа хора на републичким такмичењима – 1. или 2. место последњих година), српског језика (награде на републичком такмичењу), географије (3. место на републичком такмичењу), историје, руског језика, математике(сваке године учешће на републичким такмичењима), физичког васпитања (успешне спортске екипе - посебно рукометашице и кошаркаши), успеси на такмичењу из техничког и информатичког обаразовања (посебно информатичког - програмирање, 3. место на републичком), затим у такмичењу Шта знаш о саобраћају? (републичка постигнућа) и веома значајна друга постигнућа и на окружним такмичењима, међународним конкурсима. Прва смо школа у општини Стара Пазова по броју освојених диплома, сертификата, похвала од окружног нивоа па навише. Ученик генерације у прошлој школској години освојио је сигурно највећи број диплома и у Србији, преко 34. Најбоља смо школа и по постигнућима на завршном испиту. И по тим резултатима годинама смо први у општини и у самом врху у округу. Школа је учествовала у многим истраживањима, међународним пројектима а посебно треба истаћи њено учешће и значај у пројекту Еко-школе, Еко-пакету и награде за укупну еколошку активност.

Наша школа је еколошка по свим стандардима, успешна у свим областима, развијена, отворена, организована и систем организовања наставног процеса остварује се на високом нивоу. Летопис је богат, часопис "Клик"(електронски) редован, сајт школе такође, сарадња са локалним медијима активна. Школа одржава везу са бившим успешним ученицима и они су редовни гости на нашим прославама. Наставнички кадар је бројан и тренутно у овој школској години броји 82 наставника у разредној и предметној настави. Међу наставницима су и три наставника магистра науке. Стручно усавршавање у школи и ван ње је врло заступљено. Редовно се одржавају угледни часови, школске трибине, јавни часови, семинари, интерна едукација.

Галерија

img